50-års Jubilæum

Nuuk og Sisimiut Sømandshjem

50 år i Grønland

Sømandshjemmene i Grønland bygger nu på en 50-årig lang historie og stærke værdier. Den 26. juli fejrede vi det med folkefest og kaffemik i Sisimiut, og den 30. juli med fejring og kæmpe kaffemik i Nuuk. Festlighederne forløb godt med stor opbakning fra byen.

Sømandshjemmene er den ældste kæde i Grønland, når det gælder overnatning udenfor eget hjem. Her kan den enkelte gæst få oplevelsen af at træde ind i ”et hjem” med fællesskab, sammen­hold og en god atmosfære. Her er cafeteriet dagligstuen og gæsterne søfolk, lokale borgere og turister. Her er der morgenandagt for medarbejdere og de gæster, der ønsker det samt tid til en snak med personalet. Her er professionelle konferencer og familiehygge – i årenes løb sikret af mange medarbejdere fra både Grønland og Danmark. 

Historien

Officiel-aabning

1969

Indvielse

Ved indvielsen af sømandshjemmene i 1969 sagde statsminister Hilmar Baunsgaard bl.a.:

”Grønlandsministeren og jeg og vores ledsagere har deltaget ved indvielsen af to sømandshjem på Grønland. Jeg vil gerne på regeringens vegne ønske held og lykke og takke Indenlandsk Sømandsmission, fordi den tager opgaverne på sig. Det socialt værdifulde, der ligger i arbejdet ud fra et sømandshjem, regner vi højt. Det medmenneskelige arbejde, der ligger i at skaffe hjem for fiskere og søfolk, anser vi for meget værdifuldt. Søfolks og fiskeres vanskelige kår gør, at dette er et betydningsfuldt arbejde. Disse to sømandshjem betyder et nyt og betydningsfuldt skridt i udviklingen på Grønland.” 

Sømandshjemmet i dag

I 2019 skriver borgmester i Qeqqata Kommune, Malik Berthelsen, Sisimiut i en jubilæumshilsen bl.a.: 

”Jeg har siden min barndom set, hvor vigtigt sømandshjemmet er for vores by. Jeg har jo hele min barndom boet bag sømandshjemmet og så dengang, at flere håndværkere nød deres morgenmad i sømandshjemmet. Nu i min voksenalder tager jeg og min familie på sømandshjemmet for at spise flere gange om måneden, og hver gang er der flere spisende gæster. Til min glæde ser jeg også, at personalet viser socialt ansvar ved at arrangere julemiddage for enlige borgere og udendørs sommeraktiviteter for børn. Det skal de have stor ros for.” 

Sømandsmissionens værdigrundlag står på tre ben: mission, diakoni og økonomi/ forretningsdrift. 
I en ny helhedsplan, som rulles ud på sømandshjemmene i Grønland de kommende 10 år, er epicenteret, at der skal være plads til mennesker, og at det skal være godt at være gæst og medarbejder.

2019

Mission

Sømandshjemmene i Grønland er platforme hvorfra, der drives mission i Grønland. Sådan har det altid været, og sådan er det også i dag.

Diakoni

Uge efter uge går volontører og bestyrer på havnen med varm kaffe og en lyst til at lytte. De besøger fængsler, laver børnedage, alkoholfri ungcaféer og meget mere.

Forretning

Sømandshjemmene udgør også en central del, af Sømandsmissionens økonomi. Den gode forretning gør, at vi kan hjælpe søfolk mv. i Danmark og Grønland endnu mere.

Læs vores

JUBILÆUMS MAGASIN

Magasinet indeholder fortællinger fra Sømandshjemmenes og Sømandsmissionens lange historie i Grønland.