Volontør
grønland
"Intet land i verden byder den rejsende en sådan overdådighed af oplevelser som Grønland."
- Knud Rasmussen.
Ansøgningsfristen for efteråret 2021 er d. 1. februar 2021.
hvad kan jeg forvente mig af
grønland?
friluftsliv i verdensklasse
Grønland er friluftsmenneskts Mekka. Som volontør kan du gå på jagt (jagttegn køber du for 200,-/året), fiske, vandre, stå på ski, sejle, begive dig ud i uberørte landskaber og meget, meget mere.
tæt åndeligt fællesskab
Du og dine 3-4 med-volontører kommer til at få et stærkt socialt og åndeligt sammenhold. Der er ingen stor IMU eller KFS, så I kommer tæt ind på livet af hinanden som venner og som åndelige brødre og søstre.
meningsfuldt arbejde
Udover arbejdet på Sømandshjemmet, er du med til at arrangere børnedage, besøge byens anstalt og lave café for unge i byen - alt sammen med Jesus på sidelinjen.
hvad forventes der af
mig?
Tjenesten som volontør er alsidig. Du kommer til at prøve alt lige fra receptionist og pedel til besøgsven i fængslet. Vi kalder det en tjeneste, fordi det at være volontør er en livsstil.
Forventninger
At være volontør på et grønlandsk sømandshjem er meget anderledes end at være volontør andre steder
- Normalt tager en volontør langt sydpå. Du kommer lige så langt nordpå!
- Normalt skal en volontør bruge sit andet sprog. Du bruger dit danske modersmål.
- Normalt bruger en volontør minimum 15.000 kr. på rejse og ophold. Du får løn og rejsen betalt.
Som volontør i Grønland får du
- et almindeligt job, hvor almindelige arbejdsopgaver skal udføres
- et særligt job, da du har mulighed for at være i hverdagsmission på arbejdspladsen
- et specielt job, da du lever i en helt anden kultur
- mulighed for at boltre dig i ca. verdens smukkeste natur og møde et unikt og varmhjertet folk
- månedlig løn som gør, at du – når du vender hjem – ikke behøver at arbejde en gæld af, men kan rejse videre, starte på studie eller andet.
- langt mere end man kan skrive her – så tag kontakt til Sømandsmissionen og hør mere
At være volontør på et sømandshjem i Grønland er en livsstil, hvor arbejdstid og fritid hænger sammen, da vi bor og arbejder under samme tag. Det er et fælles projekt for lederpar og volontører at få den daglige drift til at fungere godt.
Arbejdet er ofte præget af en travl og uforudsigelig hverdag, hvilket betyder, at volontørerne er indstillet på at gøre en ekstra arbejdsindsats, når det er nødvendigt. En grønlandsk arbejdsuge er normalt på 40 timer, men i perioder kan man således få ekstra lange arbejdsdage.
Hvem tager afsted?
en tidligere volontør skriver...
Miriam Lodahl var i 2017-2018 volontør på Aasiaat Sømandshjem. Her skriver hun en ærlig, medrivende og inspirerende beretning fra tjenesten som volontør på et Sømandshjem.
Hverdagskristen i Grønland
“Du får det aldrig bedre, end du har det lige nu”. Det får jeg ofte at vide af en ældre mand, hvis stue jeg jævnligt lægger vejen forbi til en kop stærk kaffe og en god snak. Selvom det jo unægtelig er lidt en fornærmelse mod min egen fremtid, så kan jeg nogle gange godt være tilbøjelig til at tro, at han har ret. Så længe vi snakker om livet her på jord naturligvis. Han kom til Grønland fra Danmark i 1961, så sammenlignet med ham er jeg stadig ret flyfrisk efter at have boet halvandet års tid i denne lille perle af skaberværket. Alligevel føler jeg efter halvandet års arbejds- og weekenddage, midnatssol og nordlys, svømmeture og snestorme og glade ansigter og skraldende latter, at jeg hører til her. For en tid jovist, men nok tid til at stedet er hjem, tryghed og hverdag.
Det stille liv
Jeg arbejder på Sømandshjemmet i Aasiaat, en by på en lille ø i det sydvestlige hjørne af Diskobugten som ligger på den grønlandske vestkyst. Med sine 3500 indbyggere er det en temmelig lille by set med danske briller, dog kan den stadig prale af at være den femte største i Grønland. Så her bor jeg altså, forholdsvis langt væk fra familie og venner i Danmark, i en by hvor der ikke sker det helt store og hvor der er brug for enten en flybillet eller en båd, hvis man ønsker at bevæge sig længere end 15 km væk fra sin bopæl. Inden jeg rejste blev jeg ofte spurgt om, hvad det var der tiltrak mig ved Grønland. Det er et spørgsmål med flere svar, for der var mange ting som interesserede mig ved landet. Blandt andet naturen og kulturen og en forestilling om stilhed, langsomhed, en tom kalender og god tid. God tid til fordybelse, til at læse gode bøger, til at undersøge denne storslåede del af Guds natur og til at blive mere fortrolig med min Bibel. I tillæg til det har jeg fået mulighed for at arbejde på en kristen arbejdsplads, og hvor er det dog værdifuldt at have en hverdag med daglig andagt som en del af arbejdstiden, at være et sted hvor man beder for hinanden og hvor der lever et ønske om at række ud til folk, som har det svært.
Tid med Gud
Prioritering af fordybelse og personlig tid med Gud, har dog haft sine op- og nedture i løbet af det sidste år. Der er dage, hvor arbejdsdagen har været så travl, at man ikke har lyst til andet end at vælte om i sofaen kæmpende med meget tunge øjenlåg. Og dage hvor man ikke ligefrem kan klage over arbejdsbyrden, men hvor sofaen stadig har en underlig tiltrækkende kraft. Desuden er der en anden fare, som ligger og lurer ude under de stille, majestætiske isbjerge nemlig et splinternyt søkabel, som sørger for en ganske rimelig internetforbindelse. Selvom Grønland er langt fra Danmark, og selvom der er forskelle mellem livsstil og kultur, så er det alligevel tydeligt, at en stor del af det vi kender fra livet i den moderne vestlige verden har fundet vej til det kolde nord, dette inkluderer også Facebook og internettets andre glubske tidsrøvere. Min erfaring har derfor været, at på trods af ændrede omgivelser og rammer for hverdagen, så kræver det stadig en stor portion selvdisciplin fra min egen side for at påbegynde og opretholde gode vaner. Et faktum der i bagklogskabens lys virker indlysende. Efter en lang periode hvor jeg har haft svært ved at holde mig selv i ørerne, har jeg også oplevet en anden ting, nemlig at den personlige andagt, bønsliv og bibellæsning om muligt er endnu vigtigere for mig at tage mig tid til i Grønland end i Danmark, fordi der ikke er mulighed for at komme i en ungdomsforening, tage til lovsangsaften, på lejre eller bibelcamping. Man får bestemt ikke lige så mange spændende tilbud serveret her, som det jeg er vant til hjemme fra Danmark. Det er blandt andet det gode fællesskab på Sømandshjemmet, som kommer mig til undsætning i denne situation. Udover de daglige andagter holder mine medvolontører og jeg bibelstudie om onsdagen, og så afsluttes ugen med søndagsfejring hvor alle, både hotelgæster og folk i byen er velkomne til salmesang, en prædiken fra Danmark hentet fra nettet og efterfølgende kirkekaffe. Som supplement til dette kommer jeg også en del i en lille frikirke i byen, som har været meget åben og favnende, og hvor der altid er en som viser mig den godhed at oversætte for mig under mødet. Det er et fællesskab, som jeg er meget glad for at komme i, også fordi det netop synliggør at vores brødre og søstre i Jesus er spredt ud over hele jorden.
Skaberværk
Ud over kirkefællesskabet er der et andet sted, hvor jeg særligt får lov til at se et aftryk fra Gud, nemlig i naturen omkring mig. Jeg har aldrig set så smuk natur, som jeg har set her, og det fylder mig med glæde og begejstring helt ind i hjertet. Blændende skønhed. Larmende stilhed. Overvældende storslåethed. På nogle af mine vandreture har jeg til min egen overraskelse nogle gange oplevet, ikke at kunne lade være med at bryde ud i en eller anden lovsang, når jeg har ladet blikket glide hen over landskabet. Og så føler jeg mig så uendelig privilegeret og taknemmelig over at have fået lov til at bo lige netop her i tryghed og hverdag og Guds storhed.
Artiklen blev først bragt i ELM’s magasin ‘Liv i troen’, 2019.
FAQ
Ofte stillede spørgsmål
Ansøgning med cv og mindst to relevante referencer (anbefalinger, karakterblad mv.) sendes til volontørkoordinator Nanna S. Hansen på nsh@somandsmissionen.dk.
Ansøgningsfristen for efteråret 2021 er d. 1. februar 2021.
Ansøgningsskemaet kan hentes ved at klikke HER.
Yderligere information fås ved henvendelse til Nanna Hansen.
Du vil som volontør have 10 timer om ugen, hvor du indgår i udadrettede arrangementer. Du fortsætter det eksisterende arbejde med f.eks. besøg på havnen, på børnehjem og i fængslet, laver bankoaftner på sømandshjemmet, inviterer gymnasieelever til fredagscafé på sømandshjemmet og tager måske initiativ til noget nyt.
Løn
Foruden ud- og hjemrejse betaler Sømandsmissionen løn til volontøren. Lønnens størrelse ligger mellem 11.500 og 12.500 kr. pr. måned afhængig af ansættelsesaftalens længde. Lønnen modregnes betaling for kost og logi.
Ud- og hjemrejse
Sømandshjemmet betaler ud- og hjemrejse med billigste rejsemåde. Hvis medarbejderen fratræder sin stilling før ansættelsesaftalens udløb, betaler medarbejderen selv sin hjemrejse.
I tilfælde af dødsfald eller akut livstruende sygdom i den nærmeste familie, betaler arbejdsgiveren for hjemrejse. Med “nærmeste familie” forstås: Forældre, søskende og børn.
Ferie
Der optjenes ret til ferie efter ferielovens regler.
Ferie afholdes efter ansættelsesforholdets ophør, eller i forbindelse med aftale om forlængelse af kontrakten. Der udbetales feriepenge ved ansættelsens ophør.
Kost og logi
Betaling for kost og logi trækkes af lønnen.
Volontørstillingen er for dig, som ønsker at engagere dig i et helt eller delvist frivilligt arbejde i en organisation eller virksomhed, som er baseret på kristne værdier. Du ønsker at få kendskab til et andet lands kultur og befolkning ved selv i en periode at være en del heraf.
Det er derfor af stor betydning, at du personligt kan identificere dig med sømandshjemmets kristne værdigrundlag, herunder at du har et personligt ønske om at dele evangeliet med de mennesker, som du får kontakt med under opholdet på sømandshjemmet.
Som volontør engagerer du dig aktivt i denne del af sømandshjemmets formål, og du er indforstået med, at ansættelsen er på delvis frivillig basis.
Som volontør er du med til at skabe et kristent miljø med en hjemlig atmosfære. Derfor bor du på sømandshjemmet, og du deltager i de fælles måltider og daglige andagter sammen med sømandshjemmets personale. Du står gerne for andagter og opmuntrer kolleger og gæster til at være med.
Du ser det som din opgave at være medarrangør af og deltage i arrangementer, der afholdes på sømandshjemmet.
Har sømandshjemmet ansat en sømandsmissionær, samarbejder du med denne.
Du repræsenterer loyalt sømandshjemmets åndelige linje i arbejde og fritid, og du ser dig selv som repræsentant for Sømandsmissionen.
Du deltager i de af Sømandsmissionen afholdte medarbejdersamlinger for volontører i Grønland.
Da sømandshjemmet er alkoholfrit område, er du afholdende fra spiritus i ansættelsesperioden.
Du deltager i sømandshjemmets forskellige arbejdsområder og er indstillet på skiftende dag-, aften- og weekendarbejde.
Helt konkret vil arbejdsopgavene typisk handle om…
Køkken: fx lave grillmad, smørrebrød, bagning, mv.
Cafeteria: salg fra cafeteriets buffet, snak med gæster mv.
Reception: checke gæster ind, kende bookingsystemet, passe telefon mv.
Værelsesrengøring: rede senge og sørge for, at værelserne er rengjorte.
Praktisk: transport af gæster til og fra lufthavnen, snerydning, rengøring mv.
Herudover andet forefaldende hotelarbejde.
Som volontør gør du brug af dine erfaringer med frivilligt kirkeligt arbejde, og du anvender frimodigt dine kundskaber med fremmedsprog og med brug af IT.
I korte perioder, hvor sømandshjemmets ledere er fraværende, er du efter nærmere aftale med lederen indstillet på at fungere som dennes stedfortræder i et samarbejde med dine volontørkolleger.
Alkohol m.m.
Sømandshjemmene er alkoholfrie. Sømandshjemmene ligger i mindre lokalsamfund, og der vil blive lagt mærke til medarbejderes adfærd udenfor sømandshjemmets område og uden for arbejdstiden. Derfor forventer vi afholdenhed af vores volontører.
Tilhørsforhold
Da sømandshjemmene arbejder sammen med Den Grønlandske Kirke og Den Danske Folkekirke, forventer vi, at du som medarbejder kan tilslutte dig folkekirkens bekendelse.
Vi forventer, at du loyalt repræsenterer sømandshjemmets åndelige linje i arbejde og fritid. Deltagelse i morgenandagt, bibeltimer, gudstjenester og arrangementer hvor sømandshjemmet inviterer, er en selvfølge.
Medarbejdere på et sømandshjem er repræsentanter for Sømandsmissionen.
Øvrige vilkår
Vi forventer ærlighed, høflighed, hjælpsomhed og loyalitet overfor ledelsen, og venlighed og imødekommenhed overfor sømandshjemmets gæster.
Du må være villig til at lære, og til at gå ind i og bygge videre på det andre har begyndt, på en tjenestevillig måde.
Volontørsamlinger
Som en del af volontøransættelsen arrangerer Sømandsmissionen hvert forår og hvert efterår en fælles samling for alle volontører i Grønland. Samlingen har en varighed af 3 – 5 dage afhængig af den praktiske planlægning.
Tidligere bestyrerpar
Har du nogle spørgsmål?