- Fiks i fællesskab
Af Hanne Baltzer
De fleste kvinder formår at tale om, hvordan de har det. Og de har ofte flere at betro sig til, fordi de har tilegnet sig mange sociale kompetencer. Mænd har sværere ved at sætte ord på det svære. De har lært at skubbe følelser til side, men det kan give mistrivsel, psykiske problemer og isolation.
”Det er afgørende, at man har nogen at betro sig til. Vi har data nok på, at nogle mænd slet ikke trives psykisk. De glider typisk af med en afvæbnende bemærkning, hvis man spørger til dem eller de lukker ned, fordi de ikke kan sætte ord på svaret, og så er den spinkle fortrolighed slut. De er meget sårbare,” siger Svend Aage Madsen. Han er forskningsleder og psykolog på Rigshospitalet i København og formand for Forum for Mænds Sundhed. Organisationen arbejder for at sætte fokus på og forbedre mænds fysiske og psykiske sundhed.
Kortere levetid
En ny dansk undersøgelse fra Forum for Mænds Sundhed, som Svend Aage Madsen er leder på, viser, at hver femte mand sjældent eller aldrig har nogen at tale fortroligt med. Konsekvensen er kortere levetid, fordi alle har brug for nogen, der elsker en og går op i, hvordan man har det.
Selv om undersøgelsen er lavet blandt danske mænd, er den alligevel relevant for andre. Fra undersøgelser blandt sømænd ved vi, at mange fremhæver ensomhed som et livsvilkår til søs. Fysisk er man begrænset af skibets rammer, og psykisk af en måske sporadisk kontakt med omverdenen på grund af skiftene online-muligheder og forholdsvis få kolleger, man ikke har meget til fælles med.
Psyken er ukendt land
Svend Aage Madsen møder via sit arbejde flere og flere mænd, der kæmper med ensomhed. Ofte sti ller han spørgsmålet: Hvor længe er det siden, du har snakket fortroligt med et andet menneske? ”Har man ingen at tale fortroligt med, kører ens tanker i ring. Man skal have input fra andre, så man kommer til at tænke på nye måder. Har man en fortrolig, bliver det lettere at håndtere det svære. Hvis man lider afsavn, fordi ingen ser, hvordan man har det, eller man ikke synes, man betyder noget for andre, så er det ofte en indikator på psykisk og fysisk mistrivsel. Mænd har svært ved at opfatte problemer som psykiske. For mange er det simpelthen et ukendt land at tale om psyken,” siger Svend Aage Madsen.
At opsøge hjælp ligger ikke som mænds yndlingsmåde at fikse en situation på, selvom det er svært at gøre noget på egen hånd. At gøre noget i fællesskab er noget andet. Mænd vil typisk gerne lave noget sammen. Det kan man også gøre ombord på et skib, mens man får nævnt noget, man er optaget af, selv om de fleste mænd ikke er vant til at dele følelser overhovedet.
Sammen
”For mange mænd har det aldrig været produktivt at mærke efter, hvordan de har det i de funktioner mænd har haft i hele vores civilisation. Det gør kvinder, for de er på hjemmebane, når det handler om relationer, fordi de har taget sig af familien. De vil opsøge relationer, når det er svært. Mange mænd vil bare være i fred, og det er ikke sundt for dem,” siger han.
Venner kommer i mange skikkelser, mens nære relationer nærmest sættes på formel: ”Det er nogle, der betyder noget for én, og som man betyder noget for. Én, man vil forholde sig til, hvordan har det, og som vil gøre det samme for én. Én, man kan opsøge, når man kommer i krise, eller når man er ulykkelig over noget,” siger Svend Aage Madsen.
Typisk kan man sige, at mænds følelsesmæssige og fysiske sundhed er afhængig af en partner. Næsten 70 procent af mænd mener, at det er afgørende at have en partner. For mennesker, der ikke har nære relationer, kommer også ofte for sent til lægen og har større dødelighed i forhold til forskellige sygdomme. Undersøgelser viser, at mænd lever syv år kortere, hvis de ikke er i et parforhold. For kvinder er det tre år. Mister manden sin partner derhjemme, fx skilsmisse, så smutter den mest nære relation, han har.
Gør noget
Således oplever en stor gruppe mænd ensomhed, uønsket singleliv og barnløshed, mangel på muligheder for at følge med på jobbet og dårligt fysisk helbred, hvilket også svækker den mentale trivsel. Alt sammen noget der påvirker hverdagen.
“Vi ved, at det ikke at have nære relationer er den største sårbarhedsfaktor, man har over for psykiske vanskeligheder og mistrivsel. Mænd skal arbejde for at sætte ord på, selv om en del af dem siger, at følelser er ikke noget vi taler om, det er bare noget, vi er udstyret med.”
Konkret opretter Forum for Mænds Sundhed fællesskaber, kaldet ’Mænds Mødesteder’ rundt omkring i Danmark. De handler ikke om at snakke om problemer. De handler om at gøre noget sammen, relationer og på sigt nære fortrolige venskaber.
”Vi ved, at skaber vi den type fællesskaber, så myldrer mændene frem, for det er relations opbyggende at lave noget sammen. Det kan man nok også gøre ombord på et skib.”
I box
- Tag initiativ til en snak.
- Lyt og giv plads til, at den anden ikke siger noget efter de første ord. Afbryd ikke tænksomheden ved at tale videre. Giv den anden ro til at tale på ny.
- Spørg aldrig en mand: Hvordan føler du? Hvordan har du det? Føler du dig ensom?
I stedet for: Har du nogen at betro dig til? Hvordan vil du vurdere din psykiske trivsel? - Det er bedre at spørge end slet ikke at spørge.
- Lav noget sammen ombord i fritiden.
- Godt arbejdsmiljø er også mental sundhed. Som kollega spiller du en stor rolle.
- Hvis mænd har en dårlig adfærd, har de haft det skidt længe.
- Tag godt imod din kollega, hvis han har været nede med flaget, og nu er tilbage.